Den berømte klask-i-røv-dans

 

Struer Attrap Tyrolere af 1968 fyldte 40 år i 2008

 

Historien…..

Efter at Struer Jernbaneorkester for anden gang havde været i Østrig i 1967 gav det ideen til en nyskabelse, der skulle vise sig at blive en succes: nemlig Struer Attrap Tyrolerne. Også fordi, som det hedder i protokollen, ”disse hersens drenge- og pigegarder griber om sig, vi må gøre noget”.

 

Hermed fik man noget festligt musik, som senere har udviklet sig til et spektakulært show, at tilbyde arrangørerne af byfester, firmafester o. lign. Der blev købt noder hjem fra både Østrig og Tyskland og det at spille tyrolermusik var ikke noget problem, men at skaffe læderbukser med seler var straks vanskeligere.

 

I hele landet kunne man ikke skaffe læderbukserne, så man skrev til det østrigske konsulat, der heller ikke kunne hjælpe. Derfor blev det besluttet at sende to mand til Flensborg, hvor de gik ind til en noget forbløffet ekviperingshandler og gav ham et tilbud – de ville betale så og så meget for et stort antal læderbukser med seler – ja eller nej? – man er vel ikke vestjyde for ingenting, og handlen lykkedes. Hattene skaffede man gennem herreekviperingshandler C. P. Nybo og orkestermedlemmernes fruer/kærester kunne jo sy kvaster på strømperne.

 

Den 9. juni 1968 var man så klar til premieren der naturligvis fandt sted i Struer. Orkestret startede med marchtur fra Struer station til Anlægget, hvor koncerten blev afholdt, og selv om repertoiret var begrænset, og det efter avisen blev en kold og våd omgang med omkring 200 tilhører, var det en succes.

 

Efter endnu en orkestertur til Kärnten i Østrig i 1970 blev man inspireret til at starte op med seks herredansere, og i 1978 udvidede man danserepertoiret med mere klassiske tyroler-folkedanse, hvor pigerne så kom med. Det var ikke noget problem at få kjolerne, de såkaldte dirndler, til pigerne for de syede dem selv.

 

Selv om de kalder sig ”Attrapper” så virker de så ægte, at de gentagne gange har oplevet at turister fra andre lande har tiltalt dem på tysk, og på deres sidste tur til Westendorf i 2004 fik de ligeledes mange rosende bemærkninger fra det østrigske publikum, som også lige måtte spørge til hvilken egn de kom fra, for de kendte ikke lige deres dragter. I Østrig har man egnsdragter lige som vi i Danmark har folkedanserdragter. Fortsættes...

 

"Du burde købe dig en Tyrolerhat..."

De føromtalte kvaster

Attrap Tyrolerne Struer
Lav din egen hjemmeside med mono.net